Een basisgids voor de keuze van lagerhuizen

Moderne lagers zijn hoogontwikkelde componenten die het eindresultaat zijn van uitgebreid onderzoek naar materialen en lagergeometrie├źn, maar hun uiteindelijke prestaties hangen sterk af van hoe ze tijdens hun werk worden ondersteund – met andere woorden, hoe ze zijn gehuisvest.

Lagerhuizen zijn modulaire assemblages die zijn ontworpen om het eenvoudig te maken om lagers en assen te installeren, terwijl ze de lagers beschermen, hun levensduur verlengen en het onderhoud vereenvoudigen.

Behuizingen zijn verkrijgbaar in vele maten en vallen over het algemeen in vijf standaardcategorie├źn: gedeelde blokbehuizingen (of kussenblokken), niet-gesplitste loodblokbehuizingen, geflensde behuizingen, opwikkelbehuizingen en behuizingen met twee lagers. Deze producten kunnen worden ontworpen om te voldoen aan specifieke taakvereisten, zoals belasting, snelheid en bedrijfsomstandigheden.

Niet-standaard lagerhuisontwerpen kunnen ook worden geleverd volgens specifieke eisen van de klant: bijvoorbeeld wanneer speciale asharthoogtes, ongebruikelijke afdichtingsvoorzieningen of niet-standaard constructiematerialen kunnen worden gespecificeerd.

Als installatie- en onderhoudsgemak de belangrijkste overwegingen zijn, zijn gedeelde lagerblokbehuizingen een uitstekende keuze, omdat ze niet alleen plaats bieden aan voorgemonteerde assen, maar ook lagerinspecties en onderhoud vereenvoudigen omdat de as niet gedemonteerd hoeft te worden. Deze eenheden zijn ontworpen voor zelfinstellende kogellagers, tonlagers en CARB-ringkernlagers. Niet-gedeelde loodblokbehuizingen hebben de voorkeur als er zware belastingen in een andere richting werken dan in de richting van het steunoppervlak. Ze worden ook gebruikt als de behuizing vanaf het uiteinde van de as moet worden gemonteerd.

Flensbehuizingen bieden een oplossing voor toepassingen waarbij geen frame parallel aan de as aanwezig is. Ze zijn verkrijgbaar in ovale, ronde en vierkante formaten die geschikt zijn voor lagertypen die vergelijkbaar zijn met die van lagerblokbehuizingen. Opwikkelbehuizingen worden vaker gebruikt om de spanning op peil te houden bij transportbandtoepassingen en worden op een geleidingsframe gemonteerd.

Ga voor meer informatie naar:

https://machinebouw.beginzo.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *